Webbshop

Har du en produkt som du vill sälja över hela landet? I det fallet funderar du över att sätta upp en webbshop. Vi ger dig tips så att du kommer igång med försäljning till en stor kundkrets.

shoppaDet viktiga när man vill sälja över Internet är att hitta en ordentlig plattform att bygga sin webbshop på. En webbshop är en förhållandevis komplicerad hemsida där många delar hänger ihop. För att det inte skall bli för invecklat är det en fördel att lager – försäljning – betalning hänger ihop. Det är också bra om bokföringen sker automatiskt utifrån försäljning och inköp. Dessa hemsidor är komplicerade och det gäller att hitta en modul som innehåller alla delar som behövs utan att för den skull bli för komplicerad att hantera.

Inte alla affärsmän är helt hemma på html-kodning och behöver en plattform som i stort sett löper på funktionsfritt. Det skall också vara smidigt att lägga in nya produkter i shoppen. Det finns enklare ”one click installer” på de flesta webbhotell och det kan vara en första lösning för en ny E-handlare. Men, ganska snart kommer man att upptäcka att det är funktioner som saknas här. Det som ofta blir stötestenen är att få till ett bra betalsystem. Här har man otroligt mycket att välja mellan och det kan vara svårt att se vad systemet i slutändan kostar. Vi kan rekommendera Paypal som en första start. Tyvärr är Paypal inte så känt i Sverige, men det kommer mer och mer framförallt hos unga människor. Andra betallösningar är DIBS och Bankernas olika kort. När man köper en färdig hemsida av en tillverkare får man ofta hjälp med dessa betalsystem.

Det kanske allra viktigaste när man sätter upp en webbshop är att den är snygg och användarvänlig. Kunden skall direkt kunna hitta produkterna, hur man lägger i varukorgen, hur man betalar och hur man reklamerar. Här kan man behöva hjälp av en designer som kan ge tips om hur sidan skall utformas. Vi ger tips på en funktionell och användarvänlig hemsida: http://www.wahlmansklader.se. Som ni ser är navigeringen mycket enkel: Det är lätt att hitta Köpvillkoren som direkt syns i den vänstra sidebaren. Det kan vara irriterande att komma till en webbshop och få leta länge för att få reda på vad som gäller för köp i den shoppen. Bra är också att man på Wahlmans kläder får bra tips när det gäller tvätt och skötsel av kläderna som köps hem från handlaren. När det gäller kläder är det viktigt att veta vilka tvättråd som gäller. Här ser man också direkt på förstasidan att inga extra avgifter tillkommer om man betalar med kort. Däremot får man betala 19 kr extra om man vill betala mot faktura.

Sammanfattningsvis kan sägas att en webbshop skall vara enkel för besökaren att navigera sig i. Man skall snabbt hitta produkterna, kunna läsa sig till villkoren och kunna betala för sina produkter på ett smidigt och säkert sätt.