Uppåtgående branscher

Som alltid när det kommer till näringslivet är det vissa branscher som är på uppåtgående medan andra är på nedåtgående, dock är det ju alltid lite mer intressant att titta på vilka branscher som är på uppåtgående än tvärtom.

ByggbranchenEn bransch som är på uppåtgående och som troligtvis kommer att vara det under flera år framöver är byggbranschen, vilket beror på att bostadsbyggandet ökade under förra året. Som bekant är bostadsbristen på många håll i landet akut, framför allt i storstäderna, där många bostäder kommer att behövas under en lång framtid. Detta i sin tur är bra för byggbranschen eftersom efterfrågan på bostäder och nybyggen fortsatt kommer att vara stark.

Dessutom är det många som väljer att renovera sin bostäder, vilket ytterligare är en faktor som gör att byggbranschen är på uppåtgående.

En annan bransch som stadigt är på uppåtgående är restaurangbranschen som fortsätter att växa. Framför allt är det caféer samt lunch- och kvällsrestaurangerna som ökat sin försäljning under det senaste året.

Resebranschen är en ytterligare bransch som är på uppåtgående. Trots lågkonjunktur i många andra branscher går resebranschen fortfarande stark då denna inte är lika konjunkturkänslig som andra branscher. En förklaring till att resebranschen är så stark är att många svenskar har mer i plånboken på grund av sänkta skatter och låga räntor samtidigt som den svenska kronan för närvarande är stark, vilket gör det billigt för svenskar att vistas utomlands.

En annan bransch som är på väg att återhämta sig efter några mörka år är IT-branschen där ett svagt uppsving nu kan anas, vilket beror på att de svenska IT-investeringarna ökar.