Hitta rätt personal

Du som chef eller med uppdrag att anställa måste ständigt ha flera saker i huvudet. Rätt person på rätt plats är mer än bara tomma ord. Genom att verkligen göra allt du kan för att se till att rätt person blir anställd till rätt tjänst kan du göra ditt företag mer framgångsrikt.

Personal

I slutänden kommer ditt företag att tjäna stora summor pengar på detta koncept. Allt fler företag använder sig numera av så kallade headhunters. Det handlar så klart inte om den bokstavliga betydelsen utan om experter som vet hur de ska kunna hitta rätt person till rätt tjänst. Ett sådant företag är Headagent och de kan hjälpa dig och ditt företag att hitta den perfekta personen för företaget. Tack vare sitt breda kontaktnät har de många tänkbara kandidater att välja mellan.

Det är särskilt viktigt att det blir rätt när du söker efter en chef. Chefer har stort ansvar vilket betyder att en bra chef kan se till att göra arbetet på avdelningen eller företaget mer effektivt. En chef har möjlighet att påverka många personer och om du anställer fel person kan det i slutänden bli till ett problem. På den svenska sidan Chef kan du läsa om alla sätt som en chef kan påverka en avdelning och företag.

På grund av de regler som reglerar hur personer kan avskedas kan det inte heller alltid vara särskilt lätt att bli av med en chef som inte presterar som man från början trodde. Därför är det bäst att se till att göra det ordentligt direkt. Stressa inte. Låt headhuntern göra sitt jobb noggrant och välj sedan den personen som känns rätt.

Vill man hellre söka hitta personalen själv måste man se till att vara tydlig i sin ansökan. Var inte för flummig. Då får man bara in en drös med ansökningar från icke kvalificerade personen men du blir den som måste sitta och läsa genom alla ändå. Sedan gäller det att se till vad personen kan bli, inte bara är just nu. De flesta människor vill utvecklas på sitt arbete och du måste vara ärlig om den som söker frågar om utveckling och arbetsuppgifter. Du kommer bara få en besviken anställd om du inte kan hålla det du lovar.

En annan viktigt aspekt av anställningsprocessen är att inte bara fokusera på individen, det är minst lika viktigt att man tänker på helheten och vilket slags team det är man bygger upp. För att undvika de vanligaste problemen bör man därför se till att man inte anställer samma sorts person med samma kompetens och bakgrund hela tiden. Det är bra att tänka var man kan tillåta, och faktiskt sträva efter, variation i personligheter och kompetens. Kan man göra detta får man oftast ett mer mångsidigt team där individerna kompletterar varandra. När folk kan lära sig från sina kollegor främjar man en bättre arbetsmiljö för hela företaget.

Är man i en situation där man snabbt behöver personal men inte har tid att gå genom en anställningsprocess kan man istället överväga att hyra personal. Detta fungerar bäst som en tillfällig lösning då det i längden blir dyrare att hyra personal än att anställa.