Checklista – första butiken

97184-sala

Grattis till din första butik! Det är dags att öppna upp för första dagen och då är det bra att gå igenom vår lilla checklista för att se att allting är på plats.

Går det att betala med kort?

För nya företagare kan det kännas dyrt att ha en kortläsare, men Sverige (tillsammans med Danmark) är det mest kontantlösa landet i världen. Om du inte har en kortläsare, eller ta avgift för att få dra kortet, kommer du att förlora mycket kunder. Allt färre bär omkring kontanter och det är nog Norden som kommer att bli det första kontantlösa landet.

Är allt skyddat?

Har du en säker plats att förvara dina viktiga dokument och dagskassan? Ett säkerhetsskåp är nästan ett måste, så inga känsliga dokument eller pengar blir stulna. Skåpet ska vara brandsäkert, så det är skyddat mot allt. De kostar inte så mycket när man jämför med vad du riskera att förlora utan att säkerhetsskåp.

Har du städfirma?

Du ska inte behöva göra allting själv. Butiken måste se städad och snygg ut. Golven ska vara rena och fina och under vintern kan man behöva städa nästan varje dag för att få bort lerfläckar och smälta snöpölar. En städfirma kan göra detta åt dig så butiken är ren och fin innan du öppnar för dagen.

Har du marknadsfört dig?

Ingen reklam, inga kunder. Om ingen vet om att din butik ska öppna, kommer ingen att komma dit. Lägg lite extra krut på marknadsföringen veckan innan öppningsdagen. Skapa en närvaro i lokala tidningar och på internet. Strunta i vad din umgängeskrets säger, prata bara om butiken med alla du träffar! Detta är din framtid och din karriär, var inte rädd att göra dig själv hörd.